6. Αντιμετώπιση γναθοπροσωπικού πόνου (προσωπαλγίες, νευραλγία τριδύμου)

Ο προσωπικός πόνος μπορεί να οφείλεται σε μια τεράστια ποικιλία παθολογικών και ψυχολογικών αιτίων. Η διαφορική διάγνωση της προσωπαλγίας περιλαμβάνει τον κοινό οδοντικό πόνο και άλλα οδοντογενή αίτια, την ιγμορίτιδα, τις νευραλγίες (όπως η νευραλγία τριδύμου) καθώς και σπάνιες αιτίες όπως οι κακοήθεις όγκοι της στοματικής κοιλότητας, του ρινοφάρυγγα, του στοματοφάρυγγα και της βάσης του κρανίου.

Ο πόνος λόγω δυσλειτουργιών της κροταφογναθικής διάρθρωσης εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του, με ποικιλία συμπτωμάτων όπως μυαλγία, άτυπη προσωπαλγία, άτυπη οδονταλγία κλπ.Η διάγνωση μπορεί συχνά να γίνει αν ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό.Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι ακτινογραφία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία καθώς και το υπερηχογράφημα, πάντα όμως συμπληρωματικά στην πλήρη κλινική εξέταση.

Η θεραπεία ποικίλει αναλόγως της αιτιολογίας της προσωπαλγίας. Αν το αίτιο είναι οδοντικό ή άλλο γίνεται η κατάλληλη θεραπεία σύμφωνα με το αίτιο. Σε νευραλγίες η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγη ή και επεμβατική σε πιο επίμονες καταστάσεις, πάντα από ειδικό ιατρό.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Χρήσιμες συμβουλές για τους ασθενείς