2. Πλαστική και επανορθωτική χειρουργική-Δερματοχειρουργική προσώπου

Αισθητική/Πλαστική χειρουργική προσώπου

Η εμφάνιση του προσώπου έχει εξαιρετική κοινωνική και ψυχολογική σημασία. Το τι συνθέτει ένα «κανονικό» ή ωραίο πρόσωπο είναι υποκειμενικό και σχετίζεται με πολλούς παράγοντες όπως τις εκάστωτε κοινωνικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ωστόσο υπάρχουν σταθερές οι οποίες χαρακτηρίζουν ένα «ωραίο» πρόσωπο.

Η αισθητική χειρουργική του προσώπου αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική.

Η Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι η ειδικότητα που γνωρίζει καλύτερα την ανάπτυξη, ανατομία και λειτουργία των στοιχείων του προσώπου και των γνάθων, καθώς και του τρόπου που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι πιο συχνές επεμβάσεις είναι:

  • Ρινοπλαστική , για την αλλαγή του σχήματος και του μεγέθους της μύτης και της βελτίωση της λειτουργίας της.
  • Ωτοπλαστική.
  • Γενειοπλαστική.

Στο πρόσωπο που γερνά, οι μύες χαλαρώνουν με αποτέλεσμα τη χαλάρωση του δέρματος που τους καλύπτει. Το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί με πολλές επεμβάσεις όπως η ανόρθωση του μετώπου, η βλεφαροπλαστική , ρυτιδεκτομή (λίφτινγκ), η χειλεοπλαστική κατά την οποία τα χείλη αναπλάθονται με ή χωρίς τη χρήση κολλαγόνου.

Επανορθωτική χειρουργική

Η ανάγκη αντιμετώπισης ελλειμάτων στο ανθρώπινο σώμα κυρίως όμως στην κράνιο-γνάθοπροσωπική περιοχή οδήγησε το ανθρώπινο γένος στην ανακάλυψη τεχνικών από αρχαιοτάτων χρόνων (αρχαιολογικές αναφορές αναφέρουν τεχνικές αποκατάσταης ελλειμάτων από την ανθούσα περίοδο στην περιοχή της μεσοποταμίας, στην αρχαία Αίγυπτο και στις Ινδίες). Εξαιρετικές ερευνητικές εργασίες της αιματικής κυκλοφορίας στο δέρμα, τους μύες και τα οστά επέτρεψαν να αναπτυχθούν τεχνικές δημιουργίας κρημνών (μισχωτών, αγγειακών και ελευθέρων αγγειακών με μικροχειρουργική τεχνική) για την αποκατάσταση ελλειμάτων μετά από τραύμα αλλά κυρίως σε περιπτώσεις ογκοχειρουργικής στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Χρήσιμες συμβουλές για τους ασθενείς